top of page
Zoeken

Waarom mijn droomjob in de modesector ook PR is!

Wie mijn homepagina heeft gelezen, weet dat casting director in de modewereld mijn droomjob is. Mensen vragen mij dan wel eens wat die job nu juist inhoudt. Wel, een casting director is iemand die meestal onafhankelijk werkt voor verschillende merken of magazines in de modesector. Zij zijn vaak op zoek naar modellen met specifieke vereisten. Het is dan de taak van de casting director om modellen samen te brengen met die merken of magazines om op die manier de perfecte match te maken. Op dit moment zijn de modeweken over de hele wereld aan de gang, dus zijn casting directors momenteel heel druk bezig.


Versace

Maar wat heeft die job nu te maken met communicatie en PR?


Casting directors doen eigenlijk onrechtstreeks een deeltje van de communicatie van hun opdrachtgever. Zíj kiezen namelijk wie het merk representeert op de runway, op de cover van een magazine of in een advertentie. Een merk als Gucci gaat geen klassieke schoonheid op hun catwalk laten lopen. Wel iemand die uniek is en de identiteit van Gucci kan versterken. Het is dus enorm belangrijk voor een casting director om de identiteit van een merk met de persoonlijkheid van een model optimaal te matchen.

Valentino Fall 2021 Couture

Maar ergens is het ook een deel PR. Als je zelf een aantal modellen op Instagram volgt, zal je meteen weten wat ik bedoel. Wanneer

modellen worden geboekt voor een show of campagne, is er een zéér grote kans dat zij dit gaan delen op hun sociale media zonder dat dit wordt gevraagd. Het is iets dat ze zelf graag delen met hun volgers omdat ze trots zijn op hun werk. Hierdoor krijgt de klant (het merk) dus gratis publiciteit. De modellen worden immers wel betaald voor het werk maar niet altijd voor het posten op sociale media. Als casting director kan je op zoek gaan naar modellen met veel volgers op sociale media om op die manier een veel ruimer bereik voor de opdrachtgever te verkrijgen. Soms kan het zijn dat de klant expliciet vraagt aan modellen om bijvoorbeeld de foto’s van een campagne te delen op hun Instagram. Dan gaat het eerder om een advertentie of gesponsorde post waarvoor de modellen worden betaald. Deze posts zijn herkenbaar aan de hashtag ‘ad’.


Voor wie meer interesse heeft, zijn hier een aantal invloedrijke casting directors in de modewereld.

Piergiorgio Del Moro heeft een casting agency genaamd DMCASTING. Zij doen de casting voor onder andere Versace, Saint Laurent en Vogue. Je zou kunnen zeggen dat hij op dit moment de meest succesvolle casting director in de modewereld is.

Patrizia Pilotti was vroeger zelf model maar heeft dan de overstap naar casting director gemaakt. Zij boekt de vrouwelijke modellen voor Valentino maar ook voor Kenzo en Burberry.

Maddeleine Ostilie heeft enkele jaren geleden samen met bekend model Adwoa Aboah het casting agency AAMO Casting opgericht. Zij casten dan weer de mannelijke modellen voor Valentino maar ook voor Louis Vuitton en Samsung.


Dit was het dan, mijn eerste blog. Blijf zeker op de hoogte van mijn volgende blogpost en tot snel.

66 weergaven2 opmerkingen
bottom of page