top of page
Zoeken

De 8 ingrediënten van overtuigend nieuws volgens Liesbeth Pyck van TBWA Reputation

Wat maakt dat een feit nieuws is en wanneer is het relevant? Ontdek in deze blogpost de 8 ingrediënten van nieuws volgens expert Liesbeth Pyck van TBWA Reputation.




1) Breng nieuw nieuws

Dit is een zeer logisch en belangrijk criterium. Breng simpelweg geen nieuws dat al eerder gebracht is. Nieuws is iets dat echt nieuw moet zijn. Het moet nog relevant zijn voor het doelpubliek zodat zij er iets aan hebben.


2) Conflict en drama

“Hoe dramatischer, hoe groter de nieuwswaarde” zegt Liesbeth Pyck. Mensen vinden het interessant om andermans drama te weten te komen. Drama kan heel divers van aard zijn. Natuurrampen, conflicten, ongelukken en tragedies zijn enkele voorbeelden. Conflict kan zich afspelen tussen individuen maar ook binnen groepen, tussen gemeenschappen of landen.


3) Relevantie

Belangrijk bij dit criterium is jezelf de vraag stellen ‘wie ligt hier wakker van?’. Tips hiervoor zijn om in te spelen op regionaal nieuws. Mensen zijn altijd geïnteresseerd in wat er zich afspeelt in hun buurt. Je kan ook gebruik maken van rubrieken in bepaalde magazines. Deze kunnen heel erg niche zijn dus moet je goed weten wie je wil aanspreken.


4) Bizar

Uit een studie van VRT bleek dat nieuwsberichten die onverwacht, verrassend of bizar zijn het meeste kans maken om aangeklikt te worden online. Zorg natuurlijk wel dat het geen fake news of foute informatie is. Ga op zoek naar straffe verhalen of bizarre studies en speel hierop verder in.


5) Nabijheid

Bij dit criterium gaat het niet over nabijheid zoals in je regio of buurt maar eerder om de figuurlijke nabijheid van personen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen met hetzelfde beroep of van dezelfde sociale economische klasse. Wanneer mensen zich kunnen inleven in anderen, wanneer ze zich kunnen spiegelen aan anderen, verhoogt de nieuwswaarde van feiten.


6) Bekendheden

Hier speelt het tegenovergestelde van nabijheid. Wat en wie bekend is, haalt vaak het nieuws. Dit is een zeer uitgebreid criterium want het gaat niet enkel over je favoriete BV. Het kan ook gaan over experten, politici en “helden”.


7) Emotie

Wat zijn lezers altijd bereid om te lezen? Een emotioneel en aangrijpend verhaal! Wie wil er nu niet weten dat een week na een aardbeving nog een kindje vanonder het puin is gehaald. Wie blijft onberoerd bij beelden van weggespoelde wagens en verwoeste huizen? … Ga op zoek naar testimonials en human interest verhalen want die raken.


8) Relevante momenten

Nieuws legt linken met feesten, current events of “dag van de …” Vorige week was het Halloween en daarvan zijn we allemaal op de hoogte. Dit jaarlijks feest houdt velen van ons bezig. Je kan hier makkelijk op inspelen als je nieuws wil brengen.


Dit waren ze dan, de 8 ingrediënten van nieuws! Met dank aan Liesbeth Pyck voor de interessante Expert Class. Blijf zeker op de hoogte van mijn volgende blogpost en tot snel.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page