top of page
Zoeken

PR in de praktijk, wat doet een PR bureau nu exact?

De eerste Expert Class die ik mocht volgen dit semester was van Kristof Windels van Wavemakers. Wavemakers is een Public Relations-bureau in Hamme dat werd opgericht door Elke De Mayer. Hun missie? De communicatiedoelstellingen van hun klanten waarmaken door hun strategische aanpak gecombineerd met een creatieve en kwalitatieve uitwerking. In deze blogpost kom je alles te weten over wat ze doen, voor wie ze werken en waarom ze zo goed zijn in hun vak.



Om te beginnen werken ze strategieën uit voor bedrijven en campagnes. Dit houdt in dat ze doelstellingen gaan afbakenen en zichzelf afvragen op welke manier ze die doelstellingen gaan kunnen bereiken. Daarnaast hebben zij een uitgebreid netwerk dat onderhouden met worden. Wavemakers heeft heel wat persrelaties in zowel Vlaanderen als Wallonië. Ze hebben een permanent contact met grote nieuws stations, vak magazines en meer. Belangrijk om te weten is dat zo’n persrelatie altijd werkt vanuit twee richtingen. Als dit niet het geval is kan men moeilijk een vertrouwensband opbouwen. Verder houdt Wavemakers zich ook bezig met mediatraining. Het is namelijk zo dat elke organisatie een gezicht nodig heeft. Die persoon wordt dan met hun hulp opgeleid tot een mediaprofessional. Ze geven tips en tricks aan organisaties over hoe om te gaan met pers en wat ze al dan niet mogen zeggen. Maar ook heel concreet welke kleding je best draagt tijdens een interview voor de televisie. Wat ook nog tot hun takenpakket behoort is het onderhouden van influencer relaties. Ze hebben heel wat contacten met influencers en kunnen op die manier een makkelijke match maken tussen bedrijven en de gepaste influencer. Tot slot doet Wavemakers ook aan crisis communicatie. Ze maken een plan voor bedrijven die zij kunnen gebruiken bij een mogelijke crisis situatie. Wil je alles weten over crisiscommunicatie? Lees er dan hier mijn andere blogpost over.


Voor wie werken zij?

Wavemakers heeft een brede waaier aan klanten. Van lifestyle merken als ZEB tot steden en gemeenten als Sint-Niklaas. Daarnaast maken ze ook deel uit van de L’attitude Group. Dit is een groep van 19 onafhankelijke PR-agencies verspreid over vier continenten. De groep bestaat zodat organisaties makkelijker kunnen uitbreiden naar verschillende landen en hier bij geholpen kunnen worden.


Een andere klant waarvoor zij hebben gewerkt is de Special Olympics Belgium. Dat is een sport VZW die leeft van giften. Hun doel? Naamsbekendheid creëren en sociale inclusie bevorderen. Hoe heeft Wavemakers dit aangepakt? Met de campagne ‘The Special influencers’. Voor deze campagne hebben ze een Instagram pagina gemaakt waarop atleten met een beperking hun verhaal konden doen. De campagne kreeg veel aandacht en in een mum van tijd behaalden ze 33-duizend volgers. Met dank aan andere influencers die de campagne gratis hebben gesteund, zoals Tom Waes, Ann Wauters en Dieter Coppens. We kunnen zeker en vast stellen dat dit een geslaagde campagne is geweest!


Ik hoop dat het via deze blogpost wat duidelijker is geworden wat een PR bureau nu juist doet. Bedankt aan Kristof Windels voor de interessante Expert Class. En ook bedankt aan Karen Smet voor het organiseren van alle Expert Classes dit semester. Tot in mijn volgende blogpost!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page